czwartek, 31 października 2013

Warzywna tęcza

Wiecie, że kolor owoców i warzyw ma duże znaczenie dla naszego zdrowia? Na podstawie ich barwy, można mniej więcej określić, jakie właściwości wykazują.


Warzywa i owoce, dietetycy umownie podzielili na pięć wielkich grup kolorystycznych:

1. Czerwone: pomidory, czereśnie, wiśnie, rzodkiewki, truskawki, papryka czerwona, buraki, czerwona kapusta, granat. Zasada jest bardzo prosta: im bardziej intensywny kolor, tym lepiej. 
Właściwości: z uwagi na dużą zawartość potasu, obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, wzmacniają naczynia krwionośne, działają przeciwnowotworowo i odmładzająco. Ze względu na zawartość likopenu (antyutleniacza), zbawiennie wpływają na serce (najwięcej likopenu zawierają przetworzone pomidory). 

2. Pomarańczowe: marchew, dynia, kabaczek, pomarańcze, papaja, cytryna, morele, banany, brzoskwinie, kukurydza. Pomarańczowo-żółte warzywa i owoce, zawierają dużo karotenoidów (barwników cennych dla zdrowia, np. beta-karoten).
Właściwości: opóźniają procesy starzenia się, chronią siatkówkę oka przed chorobami i pogorszeniem wzroku, witamina A korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci, witamina C poprawia odporność i bierze udział we wszystkich procesach zachodzących w organiźmie. Dodatkowo, związki w nich zawarte, sprzyjają zdrowym stawom i wspomagają produkcję kolagenu. 

3. Białe: czosnek, cebula, por, kalafior, cykoria, pieczarki, kapusta pekińska. 
Właściwości: pomagają w zachowaniu równowagi hormonalnej, działają jak naturalny antybiotyk - wzmacniają odporność, chronią przed przeziębieniami i grypą, ponieważ mają działanie antybakteryjne i antywirusowe. Flawonoidy zawarte w białych warzywach, działają rozkurczowo, moczopędnie i przeciwzapalnie.

4. Zielone: kiwi, ogórki, brokuły, sałata zielona, kapusta, szpinak, szparagi, brukselka, kiełki lucerny, natka pietruszki. Zasada: im więcej, tym lepiej, ponieważ ich nie można przedawkować.
Właściwości: pobudzają trawienie, zawierają dużo błonnika i kwasu foliowego (dzięki czemu zapobiegają anemii), wzmacniają układ odpornościowy, naczynia krwionośne, dodają energii i korzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Dodatkowy plus - prawie nie mają kalorii ;))

5. Fioletowe: śliwki, jagody, borówki, czarna porzeczka, żurawina (dietetycy zakwalifikowali ją właśnie do tej grupy), ciemne winogrona, aronia, jeżyny.
Właściwości: działają pobudzająco na trawienie, zawierają bardzo silne przeciwutleniacze, które zapobiegają procesom starzenia się, chronią przed infekcjami, wspomagają walkę z zapaleniem układu pokarmowego i moczowego (góru: żurawina). 

Jak widzicie, każdy kolor jest odpowiedzialny za coś innego, w wielkim uproszczeniu: czerwony - serce, pomarańczowy - oczy, skóra, włosy, biały - układ odpornościowy, zielony i fioletowy - układ pokarmowy, moczowy i dobre samopoczucie.

Dbajcie o menu - im bardziej tęczowe kolory potraw, tym lepiej dla Waszego zdrowia - nie tylko fizycznego, ale i psychicznego :))

_____________________________________________________________
źródło: echodnia.eu ; zdrowe-zywienie.wieszjak.pl ; zdrowie.gazeta.pl

1 komentarz:

  1. Bardzo przydatny wykaz. Jednym słowem trzeba jeść kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń